Newsletter subscription & archive
Martin sælger mjød på "Kvindetrends" i Plantorama på Amager
Martin sælger mjød på "Kvindetrends" i Plantorama på Amager

I praktik som dynamisk iværksætter

08-02-2019

Written byRandi Munch Krogsgaard

Martin Smidt læser International Handel og Markedsføring på Zealand – Sjællands Erhvervsakademi, og var i efteråret 2018 praktikant på Snoremark Mjødbryggeri som led i projektet Kvalificeret arbejdskraft til produktionsvirksomheder i Region Sjælland

Før jeg ankom til Snoremark til min indledende samtale og planlægning af arbejdsplan for mit praktikophold, havde jeg en forventning om at ankomme til en arbejdsplads med inddelte fagområder, og faste pladser i et kontormiljø – dér ramte jeg ”heldigvis” helt uden for skiven.

Omgivelser og arbejdsmetoder i én pakke
Snoremark er en arbejdsplads i synergi med sit produkt, hvor omgivelser og arbejdsmetoder er en samlet pakke, der fortæller hvad Snoremark mjød er: Et håndværksprodukt i gourmetklasse, brygget på økologiske råvarer fra den smukke natur, der omgiver gården. En gård, der på sin egen måde har karakter af mjødens svar på en vingård, drevet af folk, der elsker det de laver – om så arbejdet foregår bag skærmen, eller med råvarejagt i lergraven.

Væk med arbejdsplanen
I min tid hos Snoremark var jeg igennem mange lærerige oplevelser – den første læring var, at iværksætterlivet er dynamisk. Derfor startede vi med at smide min forberedte arbejdsplan over skulderen, og kaste os over den mulighed, der havde vist sig.

Vi skulle på Århus Food Festival i september. Her fik vi mulighed for at mødes med eksportører fra Canada, Estland og Tyskland. Min opgave lød derfor på, at researche eksportørerne, de markeder eksportørerne opererer på og eventuelle konkurrenter. Jeg skulle være klædt godt på til møderne i Århus.

Helt ny læring
Mjøden er en niche uanset hvilket marked i verden, man kigger på, og jeg erfarede lynhurtigt, at min research for et markedsmatch ikke kom til at basere sig på facts og statistikker. Disse var nemlig mere eller mindre ikke-eksisterende – min research kom i stedet til at basere sig på indikatorer for en tilstedeværende trend og målgruppe for produktet. Jeg har aldrig før skullet bakke min anbefaling til en virksomhed op på baggrund af indikatorer, så det var helt ny læring for mig.

Kommunikation som redskab
Produktpositionering, research og markedsmatch er noget jeg kan, Kommunikation er Karin Sloths speciale. Hun lærte mig, hvordan jeg kunne omsætte mine analyser til opsøgende salg på tværs af landegrænser, og hvordan man tilpasser sin kommunikation til modtageren. Det satte krav til mine formidlingsevner i forhold til praksisorienterede analyser og strategier til markedsudvidelse. Jeg fik konstruktiv sparring af Karin med en åben men kritisk tilgang til mine analyser.

6 kasser æbler på en trailer
Tiden hos Snoremark fløj afsted, og efter at have brugt mange timer på research bag skærmen og weekender på messer i hhv. Århus og Herning, sad jeg pludselig en eftermiddag bag rattet i en varevogn med 6 æblekasser på traileren på vej over Kronprins Frederiks Bro i Frederikssund og følte for alvor, at jeg havde fået indblik i, hvad livet som iværksætter kræver.

CloseClose
What are you looking for?
By using this website, you agree to the use of cookies to give you the best user experience.
Find additional information at Cookies
Ok