Newsletter subscription & archive
Biopeople

Innovationskonsortiet Biofactory

27-04-2017

Plant-based ingredients for health and medicinal products.

Finansiering: Samlet budget er 31.5 mDKK heraf finansierer InnovationsFonden 13 mDKK.

Varighed: 2014-2018

Formål: BioFactory skal være med til at fremme brugen af naturlige værdistoffer fra planter til ingredienser i fødevarer, helsekost, naturmedicin og andre biologiske produkter. BioFactory skal styrke hele værdikæden for anvendelse af planteværdistoffer fra forskning over primærproduktion til forarbejdning og afsætning.

Beskrivelse: BioFactory er et innovationskonsortium, der skal undersøge, hvordan man ved hjælp af forædling, bioteknologi og nye produktionsmetoder kan designe planter, så de får et endnu højere indhold af værdistoffer. Det kan fx være naturlige farvestoffer til fødevarer eller indholdsstoffer til naturmedicin. Naturlighed er gået fra at være en verdensomspændende megatrend til en efterspørgselsfaktor, som industrien ikke kan komme udenom. En væsentlig del af forbrugerne fravælger i stigende grad produkter med kunstige tilsætningsstoffer og farver, hvis de kan få et naturligt alternativ. Og der er alternativer til mange af de klassiske tilsætningsstoffer, fx er det muligt fra planter som gulerødder og rødbeder at udvinde stoffer til farvning af fødevarer. Derudover er der en stor interesse for naturmedicin og helsekost som alternativ til medicin eller som kosttilskud.

Den store udfordring er imidlertid, at det i øjeblikket ikke er muligt at producere tilstrækkelige mængder af stofferne i Danmark. Årsagen er, at det ikke kan løbe rundt økonomisk, fordi udbytterne typisk er for lave. BioFactory tager udfordringen op og har som målsætning at øge indholdet af værdistoffer i planterne, bl.a. ved hjælp af avanceret bioteknologi.

Værdistoffer fra planter kan både bruges til at give farve, men de har også andre funktionelle egenskaber. Således vil BioFactory arbejde med rødkløver, der indeholder en type østrogener, der kan anvendes til lindring af gener ved kvinders overgangsalder. Derudover har konsortiet kig på planten rosenrod, der indeholder stofferne salidrosid og rosavin, der begge har vist sig effektive til at modvirke stress.

Innovationstemaer: Forædlingsmetoder, bioteknologiske metoder og Produktionssystemer.

Forskningstemaer: Fremme indholdet af planteværdistoffer, slægtshybridisering og krydsningsbarrierer, samt indhold af planteværdistoffer.

Partnere:

  • AgroTech A/S (projektleder)
  • Chr. Hansen A/S
  • Knud Jepsen A/S
  • AdvanSeed ApS
  • Gartneriet Alfred Pedersen & Søn ApS
  • Herrens Mark ApS
  • Københavns Universitet – Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Institut for Plante- og Miljøvidenskab (KU-PLEN)
  • Syddansk Universitet, Det Tekniske Fakultet, Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi (SDU-KBM)
  • Biopeople, Denmark's Life Science Cluster
  • Landbrug og Fødevarer

Biopeople is co-funded by the Ministry of Higher Education and Science, Denmark.

Project: Innovationskonsortiet Biofactory
Close
What are you looking for?
By using this website, you agree to the use of cookies to give you the best user experience.
Find additional information at Cookies
Ok